Áttekintés

A matematikai eredmények és módszerek kutatása és alkalmazása az ipar problémáinak és a társadalom kihívásainak megoldására, különösen a korszerű inforkommunikációs technológiák (ICT) eredményeinek felhasználásával, napjainkban az innováció egyik fő hajtómotorja a világban. Ebben különösen fontos szerepe van a matematikai modellezésen, számítógépes szimulációkon és az ezekre épülő optimalizáció technológiának, amelyet mára kulcstechnológiaként fogadnak el az ipar és innováció szereplői.

Az ipari folyamatok digitalizálása – beleértve a tervezést, termelést és fejlesztést – kulcsfontosságú eleme az ipari növekedésnek. A matematika az, ami modellekkel, elemzéssel és megoldással szolgál ezekhez a folyamatokhoz. A fizikai folyamatok modellezése lehetővé teszi a a virtuális prototípus készítést, ezáltal a rövidebb és sokkal költséghatékonyabb fejlesztési ciklust.

Számos matematikai diszciplína játszik fontos szerepet ezekben a feladatokban, mint például az optimalizálás, numerikus analízis, valószínűségszámítás, matematikai statisztika.